Cum se curăță panourile fotovoltaice pentru a le menține eficiența

ASIGURĂM BUNA FUNCȚIONARE A SISTEMULUI TĂU FOTOVOLTAIC


Trecerea la energia solară este o idee bună care aduce beneficii mediului. Dar este și o investiție care necesită îngrijire specială. Trebuie să învățați cum se curăță panourile solare, deoarece praful și murdăria le pot face să producă mai puțină energie.

Din fericire, curățarea panourilor fotovoltaice este foarte simplă. Trebuie doar să luați anumite măsuri de precauție. O puteți face singuri, fără a fi nevoie să apelați la ajutor profesional. Dacă doriți să învățați cum să curățați corect echipamentul de energie solară, continuați să citiți!

De ce se murdăresc panourile solare?

Fiind instalate in aer liber, panourile fotovoltaice se murdăresc ușor, fie că este din cauza frunzelor copacilor, polenului, excrementelor de păsări, poluării sau resturilor vegetale.

Aceste impurități generează o productivitate mai scăzută. De aici și importanța curățării regulate a echipamentului, deoarece murdăria împiedică lumina să ajungă la dispozitiv. Deci, dacă nu v-ați curățat niciodată panourile fotovoltaice după instalare, este timpul să vă gândiți să faceți acest lucru.

Taierea vegetatiei parcuri fotovoltaice 1
Panourile fotovoltaice se curăță des?

Majoritatea panourilor fotovoltaice au o suprafață de sticlă care le acoperă și le protejează. Acesta este spațiul pe care trebuie să încercăm să-l păstrăm fără praf.

O cantitate mare de murdărie pe suprafața panourilor împiedică razele soarelui să pătrundă liber, reducând energia generată

Pentru ca echipamentele fotovoltaice să funcționeze perfect, este necesar să le asigurați o întreținere simplă. Din fericire, este o curățare simplă în câțiva pași.

Cum se curăță panourile fotovoltaice: materiale

A oferi panourilor fotovoltaice o curățare completă este mai ușor decât credeți. Trebuie doar să fiți foarte atenți deoarece, pentru siguranță, nu trebuie să călcați niciodată pe panouri.

Majoritatea instalațiilor necesită o scară, așa că încercați să utilizați un echipament confortabil și sigur. Singurele materiale de care aveți nevoie pentru a curăța panourile fotovoltaice sunt următoarele:

  • Apă demineralizată
  • Lavetă din microfibră

Deși curățarea este o procedură simplă și ușor de efectuat, este necesar să luați anumite măsuri de precauție pentru a nu deteriora echipamentul:

  • Trebuie să opriți panourile fotovoltaice înainte de a începe să le curățați pentru a evita posibile accidente, precum arsurile.
  • Nu curățați echipamentul atunci când este soare intens sau după-amiaza. Le puteți spăla înainte de 9 dimineața sau după 6 după-amiaza.
  • Nu stați pe panourile fotovoltaice din niciun motiv și nu exercitați prea multă presiune atunci când curățați murdăria.
  • Atenție la firele slăbite sau sticla spartă la suprafață.
  • Clătiți frecvent cârpa din microfibră. Acest lucru ajută la prevenirea răspândirii prafului în alte locuri.
Cum se curăță corect panourile fotovoltaice?

Acest ghid simplu vă va ajuta să curățați panourile fotovoltaice cu ușurință și fără a le deteriora. Amintiți-vă că aceste echipamente sunt foarte delicate, așa că încercați să fiți atenți.

1. Coborâți întrerupătorul de pe tabloul electric

În momentul amplasării panourilor fotovoltaice, instalatorul le-a conectat la tabloul electric care alimentează întreaga casă. Panourile ar trebui să aibă propriul lor întrerupător. Deci, înainte de a începe curățarea echipamentului fotovoltaic, este necesar să opriți alimentarea.

2. Verificați cu atenție toate echipamentele

Panourile fotovoltaice au sticlă pe toată suprafața. Înainte de a începe să îndepărtați murdăria, trebuie să vă uitați cu atenție la toate echipamentele în căutarea spărturilor sau cablurilor expuse.

Acest pas este de o importanță vitală. Dacă există probleme, cel mai bine este să vă opriți și să solicitați ajutor de la instalator.

3. Folosiți multă apă

Întrucât ne-am asigurat ca panourile fotovoltaice sunt deconectate, este timpul sa începem procesul de curățare. Cu ajutorul unei scări, urcați până la înălțimea panourilor și umeziți-le cu multă apă.

Amintiți-vă că trebuie să utilizați apă demineralizată pentru a preveni formarea de calcar atunci când panourile se usucă complet. Acest lucru va elimina cea mai mare parte a prafului.

4. Curăţaţi toate panourile

Cu ajutorul unei cârpe din microfibră, începeți să curățați panourile fotovoltaice cu atenție și blândețe. Nu exercitați prea multa presiune și faceți mișcările într-un mod liniar, întotdeauna în aceeași direcție.

5. Lustruiți ușor suprafața

În acest moment, panourile fotovoltaice ar trebui să fie în mare parte curate. Pentru strălucire strălucitoare, folosiți o altă cârpă curată și umedă din microfibră.

Puteți folosi un detergent de sticlă pentru a da strălucire panourilor. Cu toate acestea, aveți grijă să nu fie coroziv și să fie potrivit pentru utilizare pe suprafețe ce stau în lumina directă a soarelui.

Cât de des trebuie curățate panourile fotovoltaice?

Unul dintre marile avantaje pe care le aduce instalarea panourilor fotovoltaice în locuință (pe lângă beneficiile aduse mediului), este faptul că acestea nu necesită întreținere în primii 25 de ani, care este durata de viață utilă. Cu toate acestea, panourile fotovoltaice trebuie curățate de 2-3 ori pe an. Totul depinde de zona în care locuiți. Dacă locuiți în oraș, o dată la 6 luni este suficient.

Acest lucru va preveni acumularea de praf și murdărie, care împiedică echipamentul să funcționeze optim. Dacă nu aveți timp, la preturi accesibile exista firme specializate în acest tip de lucrări.

Curățați panourile fotovoltaice anual

Ai nevoie de mentenanta parcuri panouri fotovoltaice?


Telefon

+40 734 520 520

Email

contact@mentenantapanouri.ro

Adresa

Fieni, str Berivoesti Nr 155, Romania

Minim 500 kW
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 5 files.
Va rugam sa incarcati poze cu parcul
Localitate, adresa